Skip to Content
avatar image
Former Member

disp+work.EXE running but Dialog Queue standstill

Hi,

The dispatcher of my ERP system has the status 'running but Dialog Queue standstill'  and all ABAP work processes are not running. Without having any work processes running, I am not even able to use SAP GUI to connect to the system.

Host and system details:

  • I have installed an ERP system and Solution Manager on the same Windows box
  • The host is Amazon EC2 instance running Windows 2008R2 SP1 Server 64 bit (total memory 15 GB and Processing Power 8 ECUs) .
  • The ERP system is ERP 6.0 Support Release 3, MaxDB 7.8, Central System.
  • The Solution Manager 7.1 Support Release 1, MaxDB 7.8, Central System.

Both systems -- ERP and Solution Manager -- were running at the same time. I have no idea why the ERP system is broken but the Solution Manager is still running.

Has anyone faced the highlighted problem 'Windows time jumped approx -2 seconds. ' as seen below. The following log is from dev_disp:

Tue May 07 00:40:12 2013

CCMS: start to initalize 3.X shared alert area (first segment).

DpMBufHwIdSet: set Hardware-ID

***LOG Q1C=> DpMBufHwIdSet [dpxxmbuf.c   1296]

MBUF state ACTIVE

DpWpBlksLow: max wp blocks in queue is 800 (80 %)

MBUF component UP

DpMsgProcess: 1 server in MBUF

DpAppcBlksLow: max appc blocks in queue is 500 (50 %)

Tue May 07 01:25:14 2013

*** ERROR => 07.05.2013 01:25:14.319 PID=5652, TID=6640    SapTimer error. Time may be incorrect on your system. Windows time jumped approx -2 seconds. Slept 1000 millisec, Qpc elapsed: +989 millisec, WindowsUtc elapsed -1618 millisec.  SapTime-WindowsUtcTime=+2560 millisec. QpcTime-WindowsUtcTime=-1663 millisec (*). [dpxxdisp.c   21114]

Tue May 07 01:55:15 2013

*** ERROR => 07.05.2013 01:55:15.095 PID=5652, TID=6640    SapTimer error. Time may be incorrect on your system. Windows time jumped approx -2 seconds. Slept 1000 millisec, Qpc elapsed: +999 millisec, WindowsUtc elapsed -1175 millisec.  SapTime-WindowsUtcTime=+1155 millisec. QpcTime-WindowsUtcTime=-1612 millisec (*). [dpxxdisp.c   21114]

Tue May 07 02:37:23 2013

DpSigInt: caught signal 2

DpHalt: shutdown server >WEDOIT-HOST_ER1_02                      < (normal)

DpModState: change server state from STARTING to SHUTDOWN

DpHalt: stop work processes

Tue May 07 02:38:24 2013

DpHalt: stop gateway

DpHalt: stop icman

DpHalt: terminate gui connections

DpHalt: wait for end of work processes

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

Tue May 07 02:38:25 2013

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

Tue May 07 02:38:26 2013

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

Tue May 07 02:38:27 2013

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

Tue May 07 02:38:28 2013

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

Tue May 07 02:38:29 2013

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

...........

Tue May 07 02:39:22 2013

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

Tue May 07 02:39:23 2013

*** ERROR => DpHalt: W8 (pid 6280) still alive ... [dpxxdisp.c   11145]

DpHalt: waiting for termination of work processes ...

Tue May 07 02:39:24 2013

DpHalt: wait for end of gateway

*** ERROR => [DpProcDied] Process died  (PID:6816  HANDLE:924  rc:0x0) [dpnttool2.c  147]

DpHalt: wait for end of icman

*** ERROR => [DpProcDied] Process died  (PID:6820  HANDLE:936  rc:0x0) [dpnttool2.c  147]

DpStartStopMsg: send stop message (myname is >WEDOIT-HOST_ER1_02                      <)

DpStartStopMsg: stop msg sent

Tue May 07 02:39:25 2013

DpHalt: sync with message server o.k.

DpHalt: detach from message server

***LOG Q0M=> DpMsDetach, ms_detach () [dpxxdisp.c   12911]

MBUF state OFF

MBUF component DOWN

DpHalt: cleanup EM

***LOG Q05=> DpHalt, DPStop ( 5652) [dpxxdisp.c   11427]

Many thanks for your help.

Regards,

Andreas

Add comment
10|10000 characters needed characters exceeded

  • Get RSS Feed

5 Answers

  • May 07, 2013 at 07:20 AM

    Can you post errors on dev_w0?

    Regards, Juan

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • May 07, 2013 at 08:30 AM

    Hi Andreas,

    Please find the solution in below thread

    http://scn.sap.com/thread/3269025

    BR

    Atul

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • avatar image
    Former Member
    May 07, 2013 at 08:31 AM

    Hi Andreas,

    since your solman is running, only erp is down - please check the log area of erp instance.

    Use DBMGUI and select the instance and check the log area, if its full, you have to backup the log area in order to reuse the existing log volume.

    As Juan requested, please paste dev_w0 logs too

    regards

    karthik

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • May 07, 2013 at 08:40 AM

    Hello

    I see SapTimer errors and the only SAP Note that speak about it is this

    Note 1466511 - Missing Statistic Data in ST03

    Please check it.

    Cheers

    RB

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • avatar image
    Former Member
    May 08, 2013 at 12:07 AM

    I assume that my problem is caused by a strange behavior of the database connection.  For some admin user, the database connection seems to work, but for other admin users the connections is failing.

    I have installed an ERP system, Solution Manager and  SAP MaxDB on the same host (using as a demo system). SAP MaxDB version 7.8.02.26, the ERP and Solution Manager have their own DB.

    Installation Properties for the database DB2 which is used by the ERP system:

    OK

    VERSION    = 7.8.02.26

    INSTROOT   = C:\sapdb\DB2\db

    SYSTEM     = NO

    ISOLATED   = YES

    XServerState = Running

    SSLPortNoOrService = 7205

    NIPortNoOrService = 7204

    PortNoOrService = 7203

    XserverAutostart = yes

    DataPath   = C:\sapdb\DB2\data

    Name = DB2

    Installation Properties for the database DB1 which is used by the Solution Manager system:

    OK

    VERSION    = 7.8.02.26

    INSTROOT   = C:\sapdb\DB1\db

    SYSTEM     = NO

    ISOLATED   = YES

    XServerState = Running

    SSLPortNoOrService = 7202

    NIPortNoOrService = 7201

    PortNoOrService = 7200

    XserverAutostart = yes

    DataPath   = C:\sapdb\DB1\data

    Name = DB1

    Testing database connection with Solution Manager admin sm1adm user:

    C:\usr\sap\SM1\SYS\profile>r3trans -d

    This is r3trans version 6.24 (release 720 - 19.03.13 - 20:13:03 ).

    unicode enabled version

    sizeof(Selection_t) = 272

    R3trans=>sapparam(1c): No Profile used.

    R3trans=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline

    r3trans finished (0000).

    C:\usr\sap\ER1\SYS\profile>r3trans -d

    This is r3trans version 6.24 (release 720 - 19.03.13 - 20:13:03 ).

    unicode enabled version

    sizeof(Selection_t) = 272

    R3trans=>sapparam(1c): No Profile used.

    R3trans=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline

    r3trans finished (0000).

    --> the database connection with the solution manager admin works fine.

    Testing database connection with ERP admin user er1adm user:

    C:\usr\sap\SM1\SYS\profile>r3trans -d

    This is r3trans version 6.23 (release 720 - 15.05.12 - 20:12:03).

    unicode enabled version

    R3trans=>sapparam(1c): No Profile used.

    R3trans=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline

    C:\usr\sap\ER1\SYS\profile>r3trans -d

    This is r3trans version 6.23 (release 720 - 15.05.12 - 20:12:03).

    unicode enabled version

    R3trans=>sapparam(1c): No Profile used.

    R3trans=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline

    --> both tests do not complete returning a validation code

    Testing database connection with Windows admin user:

    C:\usr\sap\SM1\SYS\profile>r3trans -d

    This is r3trans version 6.24 (release 720 - 19.03.13 - 20:13:03 ).

    unicode enabled version

    sizeof(Selection_t) = 272

    R3trans=>sapparam(1c): No Profile used.

    R3trans=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline

    2EETW169 no connect possible: "connect failed with DBLI_RC_LOAD_LIB_FAILED."

    r3trans finished (0012).

    C:\usr\sap\ER1\SYS\profile>r3trans -d

    This is r3trans version 6.24 (release 720 - 19.03.13 - 20:13:03 ).

    unicode enabled version

    sizeof(Selection_t) = 272

    R3trans=>sapparam(1c): No Profile used.

    R3trans=>sapparam: SAPSYSTEMNAME neither in Profile nor in Commandline

    2EETW169 no connect possible: "connect failed with DBLI_RC_LOAD_LIB_FAILED."

    r3trans finished (0012).

    --> return code indicates kernel issue

    What is causing the different behavior?  Why is the database connection depending on the user?


    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded