Skip to Content
author's profile photo Former Member
Former Member

Dep. problem?

Hi,

I have a problem as we have created one multilevel method and assigned it to the dep. key for one newly created asset in April2012. Dep. has already been posted for it for april2012. Now, as discussed with the user they want to change life of the asset from 10 years to 8 years. Now, I have checked in QAS that even if the life of the asset has been changed but there is no change in the dep. if we run it in the 'unplanned dep. run' in order to correct but system is not taking any change as if now. What shall I do so that system take the changes automatically.

Please suggest...

Thanks in advance....

Regards

Nitin

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Related questions

3 Answers

  • Posted on May 29, 2012 at 12:38 PM

    System should calculate difference depreciation if there are any changes in the dep. key and useful life.

    Have you executed AFAB in repeat mode?

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on May 29, 2012 at 11:10 PM

    Hi Nitin,

    I would also need some more explaination, as I am not clear if system is not doing the depreciation run properly or only for this particular asset.

    I would suggest check the spool/ log of the depreciation run. If the accounting doc is getting generated. First check in table TABA that if the status for period 4 is X or not. If its not then you must run AFAB with restart.

    There are ways to take care of the changed depreciation like "Spooling" (OBYR) , tick in the "Remainning life" checkbox of the multilevel method and adjustment entry for the difference depending upon your requirement.

    pl. write in detail to get the exact problem.

    -Vedavatee

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member Former Member

      It means you have not posted dep for period. Check if you have posted the depre. for the period prior to the one you are trying.

      Can you pl. try:

      Depre run AFAB; no test run check; "execute in the background" and with the option "restart".

      Also, make sure you have posted correctly in all prior periods - i mean if you had dep run in the month of Jan and you are running it for april it wont post; run for feb and march and then run for april.

      Lemme know.

      Vedavatee

  • author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on Jun 05, 2012 at 09:30 PM

    Hi Nitin,

    Is your issue resolved? I believe, you have periodic depreciation run and it was posted and there is evidence in both AA and FI and they are in synch.

    Now, you are changing the life of the asset; If the depreciation key you are using, based on the remaining life of the asset, any change in asset life will show a difference in recalculated depreciation and system will arrive at the amount (TBP) and newly planned depreciation amount cumulative to the period in question.

    If due to whatever reason, may be your depreciation key (multilvel) may be kicking in at a later point in time to know any depreciation recalculation delta amounts.

    Ideally, there is no need to reverse the depreciation run; do a repeat run for the period (without test indicator checked) and do not restrict to any specific assets, instead run depreciation for all asssets and if there are any differences applicable due to changes to depreciation key or life or whatever, system will find the delta and make necessary adjustments.

    Hope this guides you in the right direction.

    Ravee THUPPALA

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.