Skip to Content

SAP IDES license error

Hi,

Our ECC6 Ehp3 IDES system got license check error and we can not log in any client.

In command line , I have run license check, the result was OK:

C:\Documents and Settings\ideadm.FWSAP>saplicense -test pf=/usr/sap/IDE/SYS/prof
ile/DEFAULT.PFL
Protocol saplicense test:
   *** Read sapsytem name
       ok, sapsytem name = IDE
   *** Read message server host
       ok, host = fwsap
   *** Read message server service port
       ok, service port = sapmsIDE
   *** Connect to message server
       ok, connect done
   *** Read hardware key from message server
       ok, got hardware key
   *** Detach from message server
       ok, detached
   *** Check hardware key
       ok, hardware key = Q0399867250
   *** Connect to database
       ok, connected
   *** Check license
       ok, check done
   *** Disconnect database
       ok, database disconnected
test result: license test ok

I have delete SAP* user in USR02 table and set login/no_automatic_user_sapstar = 0 in default.pfl

But when I try to login with SAP*/PASS , it promt error "Name or password incorrect"

Check in Syslog, there was error:SAP-Basis System: Msg server hardware ID missing (HWID_PENDING)

Anyone has idea about this problem? thanks a lot!

Regards,

Pole

Add comment
10|10000 characters needed characters exceeded

  • Get RSS Feed

3 Answers

  • avatar image
    Former Member
    Feb 14, 2012 at 09:45 AM

    Hi Pole,

    Look at this thread.

    http://forums.sdn.sap.com/thread.jspa?threadID=318858

    Br,

    Venky

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Hi Venky,

      Finally I solved the problem.

      The problem is not due to license, it's due to profile , maybe because I changed the SAPGLOBALHOST parameter in RZ10 before , so when reboot, the system can not load the hardwareID, so it promt license error.

      After searching tons of sap notes and SDN messge, I changed the profile back to the previous version, finally the system is ready for log in.

      thank you very much.

      Regards,

      Pole

  • Feb 14, 2012 at 09:37 AM

    Hi Pole,

    Pls check SAP Notes # 833434, 1562079

    I think it might help you

    Regards,

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Hi Rupali,

      Thanks for you reply.

      I have applied the patch, but did not solve the problem.

      error in dev trace file: *** ERROR => Connection to Message Server failed - check installation [dpxxdisp.c 1717]

      any other idea? thanks!

      Regards,

      Pole

  • Feb 15, 2012 at 09:58 AM

    Hi Pole,

    Can you please check if your SAP instance is running via MMC i.g. message server , dialog instance, dispatcher etc,

    It seems there is connection issue

    Regards,

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Hi Rupali&Venky,

      disp+work.exe running but not connected to message server(in yellow color), but in SAPGUI, it can connect to the IDES system,

      if we login with SAP* user, it promt wrong user or password error, if login with normal user, it promt "error in license check".

      I have checked the trace log,

      in dev_w0 file, error message like:

      M  Modeinfo for User T0/M0
      M  
      M    tm state = 2
      M    uid = 1
      M    term type = 0x2
      M    display = 0x0
      M    cpic_no = 0
      M    cpic_idx = -1
      M    usr = >SAPSYS      <
      M    terminal = >                    <
      M    client = >000<
      M    conversation_ID = >        <
      M    appc_tm_conv_idx = -1
      M    its_plugin = NO
      M    allowCreateMode = YES
      M    blockSoftCanel = NO
      M    session_id = >BC3E58E135F5F1528056000D60ECC012<
      M    ext_session_id = >BC3E58E135F5F1528056000D60ECC012<
      M    imode = 2
      M    mode state = 0x42
      M    mode clean_state = 1
      M    task_type = ZTTAAUTOABAP
      M    lastThFc = THFCAUTOABAP
      M    lastAction = TH_IACT_NO_ACTION
      M    th_errno = 0
      M    rollout_reason = 0
      M    last_rollout_level = 7
      M    async_receives = 0
      M    cpic_receive = 0
      M    em handle = 0
      M    roll state = 2
      M    abap state = 2
      M    em state = 3
      M    eg state = 1
      M    spa state = 3
      M    enq state = 0
      M    softcancel = 0
      M    next hook = T-1/U-1/M255
      M    master hook = T-1/U-1/M255
      M    slave hook = T-1/U-1/M255
      M    debug_tid = 255
      M    debug_mode = 0
      M    mode type = 0x1
      M    debug = 0
      M    msg_count = 6181
      M    tcode = >                    <
      M    client conversation_ID = >        <
      M    server conversation_ID = >        <
      M    lock = 0
      M    max enq infos = 9
      M    act enq infos = 2
      M    em_hyper_hdl = 54E26390
      M    plugin_info = NULL
      M    act_plugin_hdl = -1
      M    act_plugin_no  = 0
      M    max_plugin_no  = 0
      M    async_receives = 0
      M    vm = no VM
      M  
      {color:red}
      M  *** ERROR => ThMBufFullRead: ThOpcodeToMsg [thxxmbuf.c   225]
      M  *** ERROR => ThMBufGet: ThMBufFullRead [thxxmbuf.c   183]
      M  *** ERROR => ThCheckReqInfo: message send/receive failed [thxxhead.c   17143]
      {color}
      

      in dev.disp error message:

      Wed Feb 15 12:31:48 2012
      rdisp/http_min_wait_dia_wp : 1 -> 1
      ***LOG CPS=> DpLoopInit, ICU ( 3.0 3.0 4.0.1) [dpxxdisp.c   1629]
      ***LOG Q0F=> DpLoopInit, nomstry () [dpxxdisp.c   1716]
      {color:red}
      *** ERROR => Connection to Message Server failed - check installation [dpxxdisp.c   1717]
      {color}
      CCMS: AlInitGlobals : alert/use_sema_lock = TRUE.
      
      Wed Feb 15 12:32:08 2012
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndAdmin () [dpxxdisp.c   4735]
      
      Wed Feb 15 12:32:09 2012
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
      
      Wed Feb 15 12:32:10 2012
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndAdmin () [dpxxdisp.c   4735]
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndAdmin () [dpxxdisp.c   4735]
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
      *** ERROR => MsISnd2: not_attached [msxxi.c      1321]
      ***LOG Q0N=> DpRqNoWpHandle, MsSndName () [dpxxdisp.c   4651]
      

      dev.ms message:

      [Thr 4576] ***LOG Q01=> MsSInit, MSStart (Msg Server 1 6500) [msxxserv.c   1824]
      [Thr 4576] ***LOG S0J=> MsInitAclInfo, fopen failed ( 22) [msxxacl.c    279]
      [Thr 4576] ***LOG S0K=> MsInitAclInfo, fopen failed (\\fwsap.test.com\sapmnt\I) [msxxacl.c    284]
      {color:red}
      [Thr 4576] *** ERROR => MsInitAclInfo: fopen("\\fwsap.test.com\sapmnt\IDE\SYS\global\ms_acl_info.DAT","r") failed (No error) [msxxacl.c    289]
      {color}
      [Thr 4576] MsGetOwnIpAddr: my host addresses are :
      [Thr 4576]   1 : [10.1.8.21] fwsap (HOSTNAME)
      [Thr 4576]   2 : [127.0.0.1] fwsap (LOCALHOST)
      [Thr 4576]   3 : [192.168.100.35] fwsap (NILIST)
      [Thr 4576] MsHttpInit: full qualified hostname = fwsap.test.com
      [Thr 4576] HTTP logging is switch off
      [Thr 4576] set HTTP state to LISTEN
      [Thr 4576] MsHttpOwnDomain: own domain[1] = test.com
      [Thr 4576] ms/icf_info_server : deleted
      [Thr 4576] *** I listen to port sapmsIDE (3602) ***
      [Thr 4576] *** HTTP port 8102 state LISTEN ***
      

      Regards,

      Pole