Skip to Content

Issue with Universe after Upgrade to BO4.2 SP05

Hello Experts,

We have recently upgraded from BO4.2 SP03 Patch 3 to SP05. After Upgrade we are having issue with BI platform CMS system Database Universe which we use for system auditing. This Universe was pulled online, below is the error we are getting when we try to create any report based on this Universe:

Query script generation failed. See your administrator. Specified RDBMS is invalid : SAP BI platform CMS system database

Universe and connection looks fine when we check from IDT.

What could be the issue ?

Do we have to download new BI platform CMS system Database universe for SP05 and upload it to repository?

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Related questions

3 Answers

  • Posted on Feb 20, 2019 at 08:12 AM

    Since BI 4.2 SP04, the CMS DB Driver is part of the installer, which was not the case in BI 4.2 SP03.
    When upgrading from BI 4.2 SP03 to a newer version, the driver is uninstalled and must be installed using the setup as described in the note:

    2505827 - Cannot find BusinessObjects OpenConnectivity driver (CMS DB Driver) in Information design tool.

    regards
    Thomas

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Feb 19, 2019 at 05:08 PM

    Have you installed any of the patches for SP05? IIRC, there were several issues with the base install of this SP and this may be one of them. The patches are cumulative, so you would just install the latest one.

    -Dell

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Feb 20, 2019 at 08:15 AM

    It looks like the CMS driver was not installed correctly or is missing

    Check that and reinstall it again.

    .....

    see my Answer for how to check if CMS DB Driver are installed and how to install it manually if necessary

    https://answers.sap.com/questions/697793/how-to-check-if-the-cms-database-driver-is-install.html?childToView=697945#answer-697945

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • First: Restart the ConnectionServer in the CMC (to load the changed drivers).

      Second, verify that you correctly configure the connection that you use in the CMS universe

      Third, make sure you use the most recently exported CMS universe (Make sure you close the report editor completely and then restart it to get the most recently exported universe.)

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.