Skip to Content
author's profile photo Former Member
Former Member

NW 7.0 EHP1_SP3 error: SAP_ABA is in an undefined state

*Moderators: Please note that this original post was moved to the SAP ERP forum, however, this post has nothing to do with ERP. I am applying NW BI 7, EHP 1 to my BI system, and am having problems with the EHP Installer. Please do not move from this forum.

Hello SDNers,

I'm implementing SAP Enhancement Package 1 (SP3) for NW 7.0 on an MSCS BI system (ABAP).

I've downloaded the patches, and the SPSTab.xml file, and have them all in place. I started the application and it gets through the extraction phase ok, except it errors out during the PREP_INIT/VALCHK_INI

See below:

09/03/19 11:42:26 START OF PHASE PREP_INIT/VALCHK_INI

SEVERE ERROR: SAP_ABA is in an undefined state,

that is not safe to be upgraded !!!

Reason: Upgrade wasn't completed.

Call the SAP Support!!!

- "continue"

- "cancel"

Enter one of these options continue := continue

ERROR: Component 'SAP_ABA ' is in an undefined state 'Upgrade wasn't completed' - maybe upgrade was not reset?

ERROR: Component 'SAP_ABA ' is in an undefined state 'Upgrade wasn't completed' - maybe upgrade was not reset?

ERROR: Component 'SAP_ABA ' is in an undefined state 'Upgrade wasn't completed' - maybe upgrade was not reset?

I have encountered earlier errors where I was forced to upgrade my EHP Installer (From NW 7.00 patch 8, to 9, finally to 10) and I think this error might be a result of having run the EHPI in an earlier version.

I have read the Troubleshooting documentation, the installation guide, and the prerequisite Notes, as well as done an extensive Google/SAP Notes/SDN forums search finding no references to this error.

I have tried to reset the installation using the EHPI reset functionality, but I just get the message:

"Resetting the EhP Installation is not possible"

There must be some indicator that the EHPI has run before, to cause this error, but I have completely deleted the EHPI directory, so I know it's not in there.

Has anyone encountered anything similar? Any ideas?

Thanks in advance,

Troy Shane

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Assigned Tags

Related questions

2 Answers

  • Best Answer
    author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on Mar 20, 2009 at 07:25 PM

    Hi,

    Did you try to reset the installation ? If yes, looks like the reset was not done properly. If you are still having the issue at prepare phase, follow note 1245473 to reset it using command line. Important refer the note before you reset it.

    Thanks!

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on Mar 20, 2009 at 07:48 PM

    SOLVED !!!

    Please refer note 124573:

    -


    <C5003135 20/AUG/08 > -


    Phase VALCHK_INI

    Description: In this phase, an error can occur when you have incorrectly tried to reset the enhancement package installation. For example, you have not used the Back button on the GUI or the Reset Installation command from the menu bar. Instead, you have just aborted SAPehpi and deleted the installation directory. This results in an inconsistent state in the system and a failure in phase VALCHK_INI when you start the installation program again.

    Procedure for UNIX and Windows:

    1. Change to the EHPI/abap/bin directory (Windows: EHPI\abap\bin)

    2. Enter the following command:

    ./SAPehpi reset prepare (Windows: .\SAPehpi. exe reset prepare)

    3. Delete the EHPI directory

    4. Start SAPehpi again (Install and run)

    Regards!

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.