Skip to Content
author's profile photo Former Member
Former Member

Starting FA use during fiscal year - can't post depreciation in current FY

Our company is transferring assets posted to a G/L account into the FA module. These are the first assets to be added to our FA module.

I have run transactions AJAB and AJRW to set the FA fiscal year to 2008, and had no errors on either transaction, but I am still unable to post depreciation to this fiscal year. (I can post the G/L transfers correctly using ABZON.)

The depreciation error is "You can only post in new year after closing the previous year" and I'm supposed to post something in the last period of the previous year. Since these assets were depreciated by manual G/L entries, I don't have anything to post for the previous year.

Can someone offer suggestions on how to troubleshoot this problem? Thanks!

Julie Carson

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Assigned Tags

Related questions

3 Answers

  • Best Answer
    author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on Dec 18, 2008 at 10:53 AM

    Whas there an error when you run AJAB?

    With the transaction OAAQ - Entire Company Code you can see the actual status.

    perhaps you can have a look to with se16 to the table TABA what is in there

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Dec 18, 2008 at 02:08 PM

    Markus is right. You have to look at the config tables to confirm when depreciation was last run. Since this is completely new data (am I right?) in a fresh company code, you may have to adjust the table manually.

    -nathan

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member Nathan Genez

      Nathan - the values for depreciation area 01 are all zeroes or blanks.

      I did some further searching on TABA and found someone with a similar situation in the thread Posting period of "Asset depriciation run". I'm now testing a change to the take-over date as suggested by Paul; when I post test asset data according to the current take-over date (12/31/2004) I can perform a depreciation run on that asset back in that timeframe. I'll post another note once testing is done.

      Thanks for the quick responses, all!

      Julie

  • Posted on Dec 18, 2008 at 11:38 AM

    Hi Julie,

    you can execute a depreciation run in a new year first when the last period of the prior year has been posted by the depreciation run.

    So you can post period 1/2009 with AFAB first after at least one run has been executed for 12/2008.

    Regards,

    Markus

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.