Skip to Content
0

SAP HANA Express edition on Google Cloud - Eclipse connection failing.

May 09 at 05:38 AM

72

avatar image

Hello Experts

I have installed SAP HANA Express edition on Google Cloud. Whenever i am trying to connect it via Eclipse plugin i am getting the error connection can not be reached I have already checked the below mentioned things

  • Ping to host is working
  • Telnet to host is working
  • static ip defined
  • host file also changed

Any help will be appreciated.

Thanks

Nabheet

issue1.png (25.3 kB)
10 |10000 characters needed characters left characters exceeded
* Please Login or Register to Answer, Follow or Comment.

2 Answers

Best Answer
Lucia Subatin
May 09 at 11:29 AM
1

Hi, if it is the tenant you are connecting to, have you done this?

https://www.sap.com/canada/developer/tutorials/hxe-gcp-eclipse-tenant-connect.html

Show 3 Share
10 |10000 characters needed characters left characters exceeded

Thanks Lucia for the reply. Unfortunately i can not do this because I am not able to connect the SystemDB also. I believe this step can be done after SystemDB is configured in eclipse.

PS: I have followed the exact steps as mentioned in the SAP HANA XSA on GCP tutorial. I have installed first HANA XSA on cloud then additionally streamingserver. In the the tutorial it is mentioned to change IP of localhost but actually i was able to proceed after change the ip of hxehost.

Thanks

Nabheet

0

On looking at your screenshot more carefully, in HANA Studio, you need to add " hxehost", not "https://hxehost". The https part does not belong there.

2

Super, that was the mistake now my eclipse studio is working fine:). Thanks a lot Lucia Subatin appreciate your support.

0
avatar image
Former Member May 09 at 05:57 AM
0

Hi Nabheet

by the jpeg it looks to me 90 is sap hana instance number if so then

Port 39015 is Tenant DB

Port 39013 is SYSTEMDB

if it is default Hana Express 2.0 sps02 install ,then Tenant DB name is HXE (by default install )

so in eclipse have you selected Tenant Database radio button and in the text box filled it with "HXE"

you say telnet to host is ok (no firewall ports blockage issue )

rama

Show 1 Share
10 |10000 characters needed characters left characters exceeded

Thanks for the feedback. In my tenant radio button i have mentioned HXE only. Telnet to host is ok the command does not give any error. no firewall issue.

0