Skip to Content
author's profile photo Former Member
Former Member

While Launching JSPM, after an hour, J2EE Engine goes to SAFE Mode !!!

Hi Gurus,

While updating Patch Level from 9 to 13 after fresh Installation of EP 7.0 with BI JAVA under RH Linux / Oracle.

Initially, the error occurred that " J2EE Engine is running in safe mode. Pl. restart the Java Engine and

then Restart the JSPM." When I restarted the J2EE engine and then JSPM, I have the following 2 error

messages in

A server0_out File :

#1 Error occurred while preloading classes of security providers from jre/lib/ext folder: java.util.zip.ZipException: No such file or directory jar:file:/etc/alternatives/ibmjava/142/jre/lib/ext/ibmjceprovider.jar

#2

The error occurred while trying to load "com.sap.security.core.server.ume.service.UMEServiceFileIO".

at com.sap.engine.frame.core.load.ReferencedLoader.loadClass(ReferencedLoader.java:401)

at com.sap.security.core.server.ume.service.UMEServiceFrame.start(UMEServiceFrame.java:243)

at com.sap.engine.frame.ApplicationFrameAdaptor.start(ApplicationFrameAdaptor.java:31)

at com.sap.engine.core.service630.container.ServiceRunner.startApplicationServiceFrame(ServiceRunner.java:214)

at com.sap.engine.core.service630.container.ServiceRunner.run(ServiceRunner.java:144)

at com.sap.engine.frame.core.thread.Task.run(Task.java:64)

at com.sap.engine.core.thread.impl5.SingleThread.execute(SingleThread.java:79)

at com.sap.engine.core.thread.impl5.SingleThread.run(SingleThread.java:150)

Framework -> criticalShutdown Core service com.sap.security.core.ume.service failed. J2EE Engine cannot be started.

Jan 19, 2008 2:50:14 AM com.sap.engine.core.Framework [SAPEngine_System_Threadimpl:5]_53 Fatal: Critical shutdown was invoked. Reason is: Core service com.sap.security.core.ume.service failed. J2EE Engine cannot be started.

</verbosegc>

<<<

B. The file dev_server0 has the following warning msg :

Thr 182896194496 Sat Jan 19 02:49:16 2008

Thr 182896194496 *** WARNING => INFO: Unknown property http://instance.box.number=EP1JC00v38cab1 http://jstartxx_mt. 841

Thr 182896194496 *** WARNING => INFO: Unknown property http://instance.en.host=v38cab1 http://jstartxx_mt. 841

Thr 182896194496 *** WARNING => INFO: Unknown property http://instance.en.port=3201 http://jstartxx_mt. 841

Thr 182896194496 *** WARNING => INFO: Unknown property http://instance.system.id=0 http://jstartxx_mt. 841

JStartupReadInstanceProperties: read instance properties [/usr/sap/EP1/JC00/j2ee/cluster/instance.properties]

-> ms host : v38cab1

-> ms port : 3901

-> OS libs : /usr/sap/EP1/JC00/j2ee/os_libs

-> Admin URL :

-> run mode : safe

-> run action : UPGRADE

-> enabled : yes

**********************************************************************

<<<

C The dev_jcontrol file has error msg that server0 not running ...which is apparent from the above message.

  • I have checked my J2SDK Version i.e. ibmjava 142 and also, JAVA_HOME and PATH Variable and it appears that ther's nothing wrong in it as mentioned :

JAVA_HOME=/etc/alternatives/ibmjava/142

PATH=/etc/alternatives/ibmjava/142/bin:/etc/alternatives/bin/bin:/bin:/usr/kerberos/sbin:/usr/kerberos/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/X11R6/bin:/root/bin

I have checked the compatibility of the HW and J2SDK version as per note 861215 and it is ok as per the note

-It seems that due to error A #1 : Error occurred while preloading classes of security providers from jre/lib/ext folder: java.util.zip.ZipException: ..the J2EE Engine runs in safe mode for a while and then it goes down.

So, any idea that how to solve this issue ? I read somewhere that ibmjava 142 is THE correct one and the other versions are having sever issue with the UNIX / Linux ..is this true ?

Pl. help as we are facing this problem since last 24 hours and it is very critical.

Any / All Help is most welcome and would be rewarded with appropriate point without failure.

Many Thanks in Advance,

Regards,

  • ISHAN

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Related questions

1 Answer

  • Best Answer
    author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on Jan 21, 2008 at 06:35 AM

    Hello Ishan,

    To resolve the issue with loading of UME Classes, please implement SAP Note 942050 & Restart the server and continue with the update.

    Regarding the JDK question, please refer to SAP Note 723909.

    Hope that helps !

    Best Regards,

    Snehal

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.