Skip to Content

AFP Standards Mode loading forever

Hi experts,

we are currently trying to change our SAP Netweaver Enterprise Portal to use the Standards Ajax Framework Page, since we are getting some problems with the currently used framework regarding the Quirks vs. Standards rendering mode.

To switch to Standards AFP, we created a copy from the following object: Content Administration -> Portal Content Management -> Portal Content -> Portal Users -> Standard Portal Users -> Ajax Standards Mode Framework -> Ajax Standards Mode Framework Page and pasted it as deltalink into a custom folder.

We then created a new portal desktop and configured it to use the new created copy of the Standards AFP and our portal theme (which is customized but based on SAP Tradeshow).

Finally, we changed the Master Rule Collection under System Administration -> portal Display -> Desktops & Display Rules -> Portal Content -> Portal Administrators -> Super Administrators so that our new desktop is available under the URL ../portal/default so that the "old" Framework Page / Desktop is still available under the URL ../portal.

While the "old" desktop is still working fine, the new one using the Standards AFP won't work. When I open the URL /portal/default and login with my credentials (admin rights), I only see a loading/splash screen.This will load "forever" - I closed the window after more than half an hour waiting.

I attached a screenshot from the loading screen - but I guess you won't find any helpful information in this screenshot.

Any tips on how to get the Standards AFP working? I would appreciate any help.

Thanks in advance,
Marius

loading.png (139.8 kB)
Add comment
10|10000 characters needed characters exceeded

  • Get RSS Feed

5 Answers

  • Best Answer
    Oct 21, 2017 at 02:21 PM

    Hi Marius,

    Please run a PCD Inconsistency check as per Note 2225655. PCD inconsistencies can cause the FWP to hang on loading. Please backup your DB before repairing the PCD!

    Best regards,

    Nick

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Hi Marius,

      I suggest restarting the java engine, rerunning the PCD Check and do the check maybe 2 or 3 times. The errors seem to be pointing to inconsistencies in your PCD at this point.

      It may also be an issue with a role object, so you should also run a UME Consistency check and repair also (Note 1016283)

      Best regards,

      Nick

  • Oct 19, 2017 at 06:46 AM

    Hi John,

    we are running the portal in version 7.4.

    Our costum theme was build with/for the old Theme Editor. During the attemps to make the Standards AFP work, we already activated the UI Theme Designer. We exported the costum theme first, activated UI Theme Designer and then imported it. I then made some little changes in our theme because some images were not displayed correctly. After this, our costum theme works fine with the old desktop / Framework Page.

    I also switched the theme in the new Desktop with the Standards AFP to a default SAP theme to check if the theme is the issue - I'm still getting the loading screen forever.

    Regards,

    Marius

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Oct 19, 2017 at 04:31 AM

    G'day Marius,

    What version of the portal are you running?

    Also, are you using the old Theme Editor or the newer UI Theme Designer? Depending on the version, I suspect your custom theme might be the issue.

    Regards,

    John

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Jun 01 at 01:32 PM

    Hello guys,

    we are still working on this issue (incident with SAP is open). I just wanted to update this thread, maybe someone has an answer or this will at least provide some informationen if someone finds it who has the same / similar problems.

    We don't have a solution yet, but we think we found out that the issue only exists with users who were created bevor our last release upgrade to NW 7.4. Newer users won't face the issue and are able to access any AJAX Framework Page. Even if we copy an old user, the user copy won't face the issue. We did a PCD and UME inconsistency check and repair, but the issue still exists.

    Regards,

    Marius

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Jun 08 at 02:14 PM

    Hello,

    we did a PCD check again and somehow now this resolved the issue. This means that Nick was actually right, but somehow the error wasn't fixed the first time.

    Regards,

    Marius

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded