Skip to Content

Cannot Connect Analysis for Office 2.4SP4 to SAP HANA SP12 directly

Aug 23, 2017 at 02:53 PM


avatar image

Dear expert,

I applied the following tutorial to setup a connection between analysis for office and HANA

I can logon, but blank screen appears forever


Is some of us already face this issue?

If you need more information, please let me know.

Many thanks in advance for your help.

Kind regards

10 |10000 characters needed characters left characters exceeded

Fred - sorry for the delay in replying - could it be a firewall issue? Can other applications connect to SAP HANA?


Hi Tammy,

Thanks for your advices. Unfortunately, it is not firewall issue.

We did further checks, there is no firewall filtering on the port 8008 (80<instance_number>) in our landscape.

To be 100% sure, we installed AO 2.4SP4 on a remotedesktop on the same network as the HANA server. I face the same issue. A blank screen after the logon.

Excel, Lumira and analysis for OLAP can connect to HANA and get data.

Many thanks in advance for your help.

Kind regards


Dear expert,

I went a bit further on this issue

Step 0: Install AO 2.4 SP4 on a remotedesktop without any firewall through HANA

Same Issue, authentication OK, blank screen

Step 1: Applied the following note:

  • SAP Note 2097965 - Additional setting for using the HANA Service Information Access
  • SAP 2207175 - 403 forbidden issue occur while logging on AOclient 2.0 with local SAP HANA connection
  • SAP Note 2315536 - HANA InA role

Step 2: Try with the MY_USER and the SYSTEM user

Step 3: Check the INA service

  • http://<server>:8008/sap/bc/ina/service/v2/GetServerInfo

The answer from HANA looks OK

<html><head></head><body><pre style="word-wrap: break-word; white-space: pre-wrap;">{"ServerInfo":{"BuildTime":"2016-06-21 01:54:21","Client": 
  • http://<server>:8008/sap/bc/ina/service/v2/GetResponse?Request={%22Metadata%22:{%22Expand%22:[%22Cubes%22]}}

The answer from HANA looks OK too

<html><head></head><body><pre style="word-wrap: break-word; white-space: pre-wrap;">{"Cubes":[{"Annotations":"","CatalogPackage":"","CatalogSchema":"_SYS_BIC","CatalogType":"CALC","CatalogView":"AuditPoliciesExpanded","CreatedBy":"","CreatedOn":"2016-11 
  • http://<server>:8008/sap/bc/ina/service/v2/

Result => Not Found

Step 4: Trace the network between AO 2.4SP4 and HANA Answer from HANA => Not Found

Wireshark trace:

GET /sap/bc/ina/service/v2/ HTTP/1.1
Accept: */*
Accept-Language: en-US
Accept-Encoding: gzip, deflate
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; .NET4.0C; .NET4.0E; InfoPath.3)
Host: <server>:8008
Connection: Keep-Alive
Authorization: Basic RkxABQkFDSDpAYUxqfUB2Si86VDk=
HTTP/1.1 404 Not Found
set-cookie: xsId8F45306ECACB5632E6FAE6372621EDFEB=7362445D98622344898F097D2674402C; path=/; HttpOnly
set-cookie: sapxslb=AC944AF4CC4A6E740A12375E9480E8178; path=/; HttpOnly
content-type: text/html
content-length:      2825

Do you have any idea to fix this connection issue?

Many thanks in advance

Kind regards

* Please Login or Register to Answer, Follow or Comment.

0 Answers