Skip to Content
0

SAP PO 7.5: java.lang.NullPointerException: while trying to invoke the method

Jun 14, 2017 at 12:58 PM

89

avatar image

Hallo,

we want to migrate from SAP PI 7.11 to SAP PO 7.5. In SAP PI 7.11 we have an interface which is calling a java application synchronously. We rebuilded the Interface in SAP PO 7.5 as it is in SAP PI 7.11, but than with the tools that are available in SAP PO 7.5. We have an iflow starting with a Source BC (in our test represented by SoapUI) connected via HTTP Communication Channel and target BC (a Java application) connected via SOAP Communication Channel (see iflow.jpg).

With SoapUI we send a request to PO 7.5. A mapping is executed and the call is forwarded via the SOAP Communication Channel to the Java application. This Java application processes the request and sends a synchronous response back to SAP PO 7.5. This response is forwarded to the HTTP Communication and the response should be visible in soapUI. But the response is not coming back into the source application.

When we look at the Message Monitoring than we do not see any errors and the message is processed successfully (see message-monitoring.jpg). We also debugged the Java application that is called and it is also sending a correct response back via the SOAP Communication Channel. Also the logging we increased on the SOAP Communication Channel is showing the correct response.

When we have a look at the HTTP communication channel monitoring than we see following error (see also http-cc-monitoring.jpg):

Error: Fehler in der Verarbeitung wegen: java.lang.NullPointerException: while trying to invoke the method com.sap.engine.interfaces.messaging.api.Message.getMessageProperty(com.sap.engine.interfaces.messaging.api.Message.getMessagePropertyKey) of a null object loaded from local variable ‘xiMessage’

We also increased several log levels but this NullPointerException is the only error message we see accepted also this entry in the log files (see tracelog-entry.jpg).

We also installed and actived the XPI Inspector, but also the XPI Inspector is not showing any errors/messages which can help us.

Can anybody help us with this problem? Did someone else also had this problem using SAP PO 7.5 as well?

Kind Regards,

Vaast

iflow.jpg (100.1 kB)
tracelog-entry.jpg (39.1 kB)
10 |10000 characters needed characters left characters exceeded
* Please Login or Register to Answer, Follow or Comment.

0 Answers