Skip to Content

S4HANA installation error Invalid profile parameter dbms/type

Hi Experts for S4HANA installation:

I am trying to install S4HANA 1909 downloaded through Maintenance Planner, with following

software version:

  • SUSE Linux Enterprise Server 15 SP1.
  • installed following SAP Note: 2578899.
  • Installed SAP Patterns using yast
  • installed libopenssl1_0_0
  • HANA DB 2.00.044.00.1571081837
  • HANA Client 2.4.167.1570894745
  • SWPM v2 SP04_2-80003424
  • KERNEL 27-80004392

But during installation at 74% i am getting this error:

  • sapinst_dev.log file:

/usr/sap/D01/SYS/exe/uc/linuxx86_64/saplikey pf=/usr/sap/D01/SYS/profile/D01_D01_isap4hanas01 -install_first_temp A1855778431 XXXXXX' exits with error code 2. For details see log file(s) saplikey.log, dev_slic)

  • dev_likey file : MtxInit: ABAP_WP_0 0 0 *** ERROR => Invalid profile parameter dbms/type (or environment variable dbms_type) = <undef>, cannot load DB library [dbcon.c 6917]
*** ERROR => saplikey: failed to load shared library when connecting to the database. [saplikey.c 820]

I have set the profile parameter: dbms/type = hdb in DEFAULT.PFL and Instlance Profile. Also set the OS env by set env dbms/type = hdb from root Still the error not solved. please let me know if any one has the solution.

Thanks

RAIM

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Related questions

8 Answers

  • Posted on Oct 29, 2019 at 05:18 AM

    Hi Raim.

    Refer the SAP Note link https://launchpad.support.sap.com/#/notes/2653095

    Regards

    SS

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Hi Sriram,

      The note 2653095 suggested as below:
      Set the parameter:
      dbms/type = hdb

      Where do i have to set, I have set that in DEFAULT.PFL, and Instance .PFL (/usr/sap/D01/SYS/profile/) and also set env by "set env dbms/type = hdb" from root at os. but still the same issue.

      Thanks

      RAIM

  • Posted on Oct 29, 2019 at 07:38 AM

    Dear Raim,

    please check if <SID>adm user can connect to your DB using "R3trans -d" statement. Please share the "trans.log" file once executed this statement from OSlevel.
    Also: please attach the sapinst_dev.log file for further checking.

    Please set the following parameter in the environment of <SID>adm user: dbms_type = hdb

    Then re-run the SWPM.

    In case issue still persists, please provide the below info.

    1. Logon to the application server as the <SID>adm user
    2. Execute R3trans -d using the <SID>adm user wher SWPM is running.
    3. Provide the output and trans.log file.

    Best regards,
    Andreas

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Oct 29, 2019 at 07:55 AM

    Hi Andreas,

    I am facing strange behavior for <SID>adm user environment variable, When I run command "su - <SID>adm" its promp starts with "%" which is different from hana user as below:

    for hana user : "isap4hanas01:/home/ec2-user # su - dh1adm

    dh1adm@isap4hanas01:/usr/sap/DH1/HDB00>"

    for sap user: "isap4hanas01:/home/ec2-user # su - d01adm
    %"

    and /home/d01adm/bin is also empty.

    So I cant run the "R3trans -d" from <SID>adm. I think this may be the issue. pls suggest.

    Thanks

    RAIM


    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Hi Andreas,

      The "dh1adm" is Hanadb user, not SAP app user. If i run with that user result is below:

      trans.log is not generated as below:

      I didn't set the variable to the respective user, i set the through root user, and re-run the SWPM but same error. i never faced this issue for S4hana 1809 with SUSE 12. is this the new issue for S4HANA 1909. I have tried to use all the updated files for installation.

      Thanks

      RAIM.

      instlog1.jpg (32.8 kB)
      instlog2.jpg (50.8 kB)
  • Posted on Oct 29, 2019 at 10:22 AM

    Dear RAIM,

    please execute this statement from "/usr/sap/D01/SYS/exe/uc/linuxx86_64/".

    Did you set the variable in the environment of the respective users? If yes, did you you proceed in SWPM?

    Best regards,
    Andreas

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Oct 29, 2019 at 11:27 AM

    Please find the below output for the R3trans -d :

    % pwd
    /sapmnt/D01/exe/uc/linuxx86_64
    % R3trans -d
    R3trans: Command not found.
    % ./R3trans -d
    Could not open the ICU common library.
    The following files must be in the path described by
    the environment variable "LD_LIBRARY_PATH":
    libicuuc57.so, libicudata57.so, libicui18n57.so [/bas/777_REL/src/flat/nlsui0.c 1528] pid = 101165
    LD_LIBRARY_PATH is currently set to <not set> [/bas/777_REL/src/flat/nlsui0.c 1531] pid = 101165
    Set the environment variable NLSUI_INIT_TRACE_LEVEL to 'high' to see more details. [/bas/777_REL/src/flat/nlsui0.c 1540] pid = 101165
    Check also SAP note 519753. [/bas/777_REL/src/flat/nlsui0.c 1541] pid = 101165

    Thanks

    RAIM

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Nov 01, 2019 at 07:59 AM

    Hi Rajib,

    I would recommend to do below steps. Please read carefully and ensure everything has been done:

    1. Ensure dbms/type = hdb is set in profile DEFAULT.PFL
    2. Exit SWPM completely. All processes have to be stopped
    3. Start SWPM again and resume the existing installation

    Is it still failing? Then do below:

    1. Move to "/usr/sap/D01/SYS/exe/uc/linuxx86_64/" (This directory contains R3trans, right?)
    2. Execute: "./R3trans -d"
    3. Attach the file "trans.log" which is located in "/usr/sap/D01/SYS/exe/uc/linuxx86_64/"

    Additional to that I would suggest to open an incident on HAN-LM-INS-SAP component and open the system connection to your Operating System. This has to be checked directly on the system.


    Cheers,
    Andreas

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Nov 04, 2019 at 01:32 PM

    This is a problem with your environmental variables, you need to make sure the PATH has been maintained for your <sid>adm users

    Regards, JP

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Posted on Nov 07, 2019 at 03:07 AM

    Hi,

    The issue is resolved after installation on SUSE 12sp4 , instead of SUSE 15sp1. S4HANA 1909 installation completed smoothly without any error. all the environment variable was set automatically .

    I have tried to install 5 times on the suse15sp1 OS, but miserably failed.

    Thanks

    RAIM.

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.