Skip to Content
avatar image
Former Member

Withholding tax does'nt appear when I simulate or posting

Hi.

I have a problem and request guidance to resolve it. I configured a withholding tax for a new company code, I made the following configurations in SAP:

  1. Check Withholding Tax Countries:Path: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Basic Settings → Check Withholding Tax Countries.
  2. Define Withholding Tax Keys.Path: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Basic Settings → Define Withholding Tax Keys.
  3. Define Withholding Tax Type. Path: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Calculation → Withholding Tax Type → Define Withholding Tax for Invoice Posting (or for Payment Posting).
  4. Define Withholding Tax Code. Path: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Calculation → Withholding Tax Code → Define Withholding Tax Code
  5. Assign Withholding Tax Types to Company Codes. Path: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Company Code → Assign Withholding tax type to Company Code.
  6. Activate Extended Withholding Tax for the Company Code. Path: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Company Code → Activate Extended Withholding Tax.
  7. Finally, Define G/L Accounts for Withholding Tax..Path: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Posting → Accounts for Withholding Tax → Define Accounts for Withholding Tax to be Paid Over.

The account for withholding tax was defined for company code (FSS0) and also in the vendor master data was associated the witholding tax ( The Indicator: Subject to withholding tax?Liable is mark) for vendor X.

When I try to post an invoice using the FB60 for the vendor X, in the tab "Withholding tax" appear the withholding, but one simulated or posted, withholdings are not reflected in the document. What need to configure?

I have not tested using MIRO, first I need to resolve with FB60.

I appreciate any help.

Best regard,

Leudis Lorena Sanjuan

llsanjuan@hotmail.com

Add comment
10|10000 characters needed characters exceeded

  • Follow
  • Get RSS Feed

5 Answers

  • Best Answer
    Apr 14, 2016 at 01:54 PM

    Dear Leudis,

    Please proceed with the following check:

    - In your step 3. (Define Withholding Tax Type) check if the posting indicator is 1 - "Standard posting: Bank/vendor/customer line item reduced" and the withholding tax rate has been defined.

    - In your step 2 (Define Withholding Tax Keys) check your Base Amount is set as Net Amount or Gross Amount and the Base and Withholding tax Minimum/Maximum amounts if you defined in Tax Code Level check Minimum and Maximum Amounts below Define Min/Max Amounts for Withholding Tax Codes or if you set Type Level check Define Min/Max Amounts for Withholding Tax Types.

    - In your step 5 (Assign Withholding Tax Types to Company Codes) check if you have marked Withholding tax agent? and defined the dates Obligated to withhold tax from and Obligated to withhold tax until and if your simulation posting is between these dates.

    I hope this can help you.

    Best regards,

    Gabriel Coleti

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • avatar image
    Former Member
    Apr 14, 2016 at 04:12 AM

    Hi,

    Please check in case you have set any minimum base amount for tax calculation in configuration for your tax type or tax code.

    May be the document you are simulating is having less amount in line item than the minimum set in config.

    Regards,

    Siva Cheruvu

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • avatar image
    Former Member
    Apr 14, 2016 at 04:16 PM

    Hi everyone.

    First of all thank you very much for your comments. I've found the error in the PATH: IMG → Financial Accounting (New) → Financial Accounting Global Settings (New) → Withholding Tax → Extended Withholding Tax → Calculation → Minimun and maximum amounts →Define Min/Max amounts for withholding tax codes

    There is a restriction amount. Always did the tests with smaller numbers to 1000 dollars. Thanks to the suggestion of some of you, I did a test with a value of more than 1500 dollars and observed if calculated withholding tax. Thank you very much.


    i10.JPG (43.0 kB)
    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • avatar image
    Former Member
    Apr 14, 2016 at 11:27 AM

    Hi Leudis Lorena Sanjuan,

    You must be missing out some small point somewhere. Revise each step thoroughly.

    Check Withholding tax fields should be optional in field status groups of recon account of vendor. You can check it in FS00 in GL account or OBC4.

    You can also revisit:

    TAX CODE config screen, where rates are maintained

    WHtype assignment to company code.

    Rounding rule

    Please share screen shots your configuration.

    Thanks and regards

    Sonu Tomar


    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member

      Hi Sonu.

      Thank you very much for your contributions. I was reviewing using OBC4 field status groups of recon account of vendor and appears as you suggest:

      Other screens of my settings are:

      One important thing to other companies I have defined indicators withodling tax and has not been a problem. This company code : 1300 is new and no case appears withholding tax. At the company code level which configuration should be done to display withholding tax?

      i3.JPG (35.2 kB)
      i4.JPG (47.0 kB)
      i5.JPG (27.6 kB)
      i6.JPG (85.0 kB)
  • avatar image
    Former Member
    Apr 14, 2016 at 12:08 PM

    hi

    Did check that You have assign the country Key in Vendor or master when You define the WHT . and then check WHT tax code is liable or not .

    Are you posting Invoice with sin gle t=rate or Multiple rate for same tax type ,

    Also please try to paste the vendor Master screen shot .

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded