Skip to Content
avatar image
Former Member

Network is created, but no project or WBS is created

I have completed assembly processing configurations to create project from sales order, set up schedule line for item category,  configured material and assigned material to standard network and standard WBS.  Strategy group assigned to material, requirement class and requirement type created,
requirement type assigned to item category. Standard WBS element has account assignment and billing elements checked.  The network gets created, but the project and WBS does not.  I am getting screen WBS elements for settlement and account assignment.

The same setups work prior to a system refresh that was done about 2 weeks ago.  See attached document.

Any idea what may be the issue?

Add comment
10|10000 characters needed characters exceeded

  • Get RSS Feed

7 Answers

  • avatar image
    Former Member
    Apr 06, 2015 at 09:27 AM

    Hi MrShirley,
    After Assigning Material to Standard Network,Do the following

    1) Requirement class for Assembly processing: 212, Check OVZG transaction, Assign the respective/standard Order type(PS04).

    2)Check the settings of VOV8 transaction for PS1 order type & Create a Sales order using "PS1" order type for Assembly processing

    3)Check the Account Assignment tab of Sales order, WBS element must be automatically assigned.

    Regards,
    Sriramm

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member Former Member

      Hi Shirley,


      Did you assign the Settlement Profile,The attached image is asking for Settlement of WBS Element i.e Create & Assign Settlement Profile & settlement strategy at project profile

      Path-> SPRO->Costs->Automatic and Period Allocations->Settlement->Create Settlement Profile.

      Regards,
      Sriramm

  • Apr 07, 2015 at 09:22 AM

    Shirley

    Have you tried to create the project (from the network) in CJ20N? Probably you will get an error message that is suppressed when creating from the sales order (where the project is created in the background).

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Apr 07, 2015 at 12:57 PM

    HI Shirley,

    please check below links:

    also check all configuration from start. there is possibility of missing/overwrite during system refresh.

    thanks

    Sunil

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member Former Member

      Sriramm,  Much thanks to you as well.  I really appreciate everyone's assistance.  And, yes, settlement profile has been assigned.  Reading thru the threads from another person that had the same issue, I did not see that the issue was ever resolved.  We are checking now to see if maybe a support pack or some other key component got removed or not reinstalled during refresh.

  • avatar image
    Former Member
    May 22, 2015 at 09:31 PM

    I am reposting this again in hopes that someone will be able to help.

    I have completed assembly processing configurations to create project from sales order.  The previous posts suggested all the steps that I have done already.  Please take a look at the attachment in the original post and let me know if anyone have had this issue and how it was resolved.

    Thanks in advance for help with this.

    Shirley

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member

      Hi Shirley,

      Prompt in attached image comes under following scenario,

      Scenario-1(Project not created)

      case-I

      creation of operative project is not allowed in project coding mask for corresponding project key of standard wbs and in this case prompt is followed by error message(key is locked)--- so if using coding mask please check for relevant project key(OPSJ)

      case-II

      None of the following assignment made

      Assignment of std. wbs in network header window or between activities and corresponding std. wbs elements under activity detail window.(CN02) ( at least one of the both assignment must be made)

      case-III

      Std. wbs is not mentioned in network header window but there is assignment between activities and std wbs elements. But in this case you must ensure that at least one of the activities ( selected based on object dependency & characteristic values) must have std. wbs element assignment to call project.(CN02)

      Scenario-2( Project created in background but default assignment of network header with wbs element is missing)

      So check in tcode CN08, whether std. wbs element is assigned with material/std. network or not.

      If not, prompt will come to let the user assign  wbs element(with billing/account assignment indicator). When you search for wbs  , a prompt with suggestion comes - earlier database & generated project.

      If above assignment is made but assigned wbs element is not billing/account assignment , still prompt will come but with wbs codes(based on assignment) filled & error message ( not billing element). So need to assign correct element before saving. Please note that this setting is only to attach generated network header to wbs element , not for calling the project creation.

      In nutshell, to bypass that prompt please follow steps as below,

      1. Check coding mask - OPSJ

      2. Must mention std. wbs element in network header window - CN02(irrespective of activities assignment)

      3. Assignment of std. wbs element with material - CN08

      4. Ensure billing/account assignment indicator is on for above assigned wbs element.- CJ92

      I guess your problem falls in one of the above cases and if the problem is resolved please let us know the cause.

  • avatar image
    Former Member
    May 23, 2015 at 12:22 PM

    Thanks Sunil.  I agree with your response and all settings are complete.  It is strange that the settings were working and then after the system was refreshed, it stop working.  My next step is to have BASIS help by turning on a trace to see what is causing the issue.

    Shirley

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Hi Shirley,

      this is not a basis problem. this might be due to multiple billing wbs element in standard project structure where network is linked to. please check.

      usually this pop up window to select WBS element will come when SAP System will not found any single WBS to select. due to multiple WBS element SAP system is unable to find correct WBS to link with sales order line item.

      thanks

      Sunil

  • May 25, 2015 at 07:49 AM

    Hi

    Make sure,you have made the assignment of std. N/W with Std. WBS . For more details on step by step procedure of it,please refer SCN wiki space on assembly processing or you can explore more in forum about this topic.

    Thanks

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • avatar image
    Former Member
    May 27, 2015 at 12:02 PM

    Much thanks to all of you for your response.  However, none have been helpful.  I think you all missed the point that the configuration settings worked prior to a refresh of the system.  In my scenario, there is only one billable WBS in the standare project def that is linked to network using CN08, so there is only one WBS for the system to select.

    I am working with BASIS and an ABAP developer to debug the processing to see why a table that the logic checks for the WBS element is missing the WBS entry.

    Thanks again for your responses.

    Shirley

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member

      Hi Shirley,

      As i mentioned earlier , CN08 setting is for calling the network only not for project creation. Filling std. wbs element here is only for default assignment of network header after creation of project which is always called by the assignment made in standard network transaction(CN02)(header & activity detail window).

      Please note that system don't use wbs element in CN08 for calling the project . Which wbs element are to be included are based on assignment made between activities & wbs in activity detail window or network header window.

      I doubt that config is proper between std. network activity & wbs element. But you are reiterating that things are ok at your end so let us know if solved by developers.