Skip to Content
avatar image
Former Member

Can't connect to Oracle

Hi All,

I'm doing a PI 7.31 Dual Stack install on WIN2008/Oracle 11g.

The installation is failing at phase 28 of 50 ( perform Initial Java Engine Configuration)

I've traced it all the way back to an connecting to oracle issue.

R3trans -d cannot connect to DB.

Here is part of the file

4 ETW000                                                                                                  94  0.095055

4 ETW000  [     dev trc,00000]  charset='UTF16', ncharset='AL16UTF16', UNI_ASC=FALSE                      58  0.095113

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Connecting as SAPSR3/<pwd>@OT4 on connection 0 (nls 0) ... (dbsl 720 081211, UNICODE[2])

4 ETW000                                                                                                 134  0.095247

4 ETW000  [     dev trc,00000]     OCIHandleAlloc(OCI_HTYPE_SVCCTX, con=0, svchp=04E50490)               153  0.095400

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Allocating server context handle                                          82  0.095482

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Attaching to database server OT4 (con=0, svchp=04E50490, srvhp=04E50630)

4 ETW000                                                                                                 149  0.095631

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Wed Oct 30 11:00:30 2013                                             2424786  2.520417

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Assigning server context 04E50630 to service context 04E50490            137  2.520554

4 ETW000  [     dev trc,00000]     OCIHandleAlloc(OCI_HTYPE_SESSION, con=0, usrhp=04E5F530)              169  2.520723

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Assigning username to user session: con=0, usrhp= 04E5F530                72  2.520795

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Assigning password to user session: con=0, usrhp=04E5F530                104  2.520899

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Starting user session: OCISessionBegin(con=0, usr='SAPSR3', svc=04E50490, srv=04E50630, usr=04E5F530)

4 ETW000                                                                                                 457  2.521356

4 ETW000  [     dev trc,00000]  Wed Oct 30 11:00:40 2013                                             10079651  12.601007

4 ETW000  [     dev trc,00000]     OCISessionBegin(OCI_DEFAULT) failed with -1=OCI_ERROR                 160  12.601167

4 ETW000  [     dev trc,00000]     OCISessionBegin(OCI_DEFAULT) failed with SQL error 1017:              292  12.601459

4 ETW000  [     dev trc,00000]     ORA-01017: invalid username/password; logon denied                                                                       

4 ETW000                                                                                                 137  12.601596

4 ETW000  [    dbsloci.,00000]  *** ERROR => CONNECT failed with sql error '1017'                         98  12.601694

4 ETW000  [     dev trc,00000]     set_ocica() -> SQL error code 1017                                     58  12.601752

4 ETW000  [     dev trc,00000]  -->oci_get_errmsg (con=0, rc=1017)                                        57  12.601809

4 ETW000  [     dev trc,00000]     OCIErrorGet -> SQL error code: 1017                                   211  12.602020

4 ETW000  [     dev trc,00000]     ORA-01017: invalid username/password; logon denied                                                                       

4 ETW000                                                                                                 106  12.602126

4 ETW000  [     dev trc,00000]     DbSlConnect(con=0) -> orc=0, 99=DBSL_ERR_DB                            70  12.602196

4 ETW000  [    dblink  ,00000]  ***LOG BY2=>sql error 1017   performing CON                              156  12.602352

4 ETW000  [    dblink  ,00000]  ***LOG BY0=>ORA-01017: invalid username/password; logon denied            68  12.602420

2EETW169 no connect possible: "DBMS = ORACLE                           --- dbs_ora_tnsname = 'OT4'"

I can see that its trying to connect and invalid username/password.

I tried via brtools to change SAPSR3 account and BRTOOLS comes back with


BR0801I BRCONNECT 7.20 (17)
BR0280I BRCONNECT time stamp: 2013-10-30 11.14.37
BR0301E SQL error -12154 at location db_connect-2, SQL statement:
'CONNECT SAPSR3/********@OT40'
ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified
BR0310E Connect to database instance OT4 failed

BR0280I BRCONNECT time stamp: 2013-10-30 11.14.37
BR0804I BRCONNECT terminated with errors

So I checked my Oracle instance and its up and running

SQL> select * from v$instance;

INSTANCE_NUMBER INSTANCE_NAME
--------------- ----------------
HOST_NAME
----------------------------------------------------------------
VERSION           STARTUP_TIME    STATUS       PAR    THREAD# ARCHIVE
----------------- --------------- ------------ --- ---------- -------
LOG_SWITCH_WAIT LOGINS     SHU DATABASE_STATUS   INSTANCE_ROLE      ACTIVE_ST
--------------- ---------- --- ----------------- ------------------ ---------
BLO
---
              1 ot4
SD01CUDB0105
11.2.0.3.0        30-OCT-13       OPEN         NO           1 STARTED

INSTANCE_NUMBER INSTANCE_NAME
--------------- ----------------
HOST_NAME
----------------------------------------------------------------
VERSION           STARTUP_TIME    STATUS       PAR    THREAD# ARCHIVE
----------------- --------------- ------------ --- ---------- -------
LOG_SWITCH_WAIT LOGINS     SHU DATABASE_STATUS   INSTANCE_ROLE      ACTIVE_ST
--------------- ---------- --- ----------------- ------------------ ---------
BLO
---
                ALLOWED    NO  ACTIVE            PRIMARY_INSTANCE   NORMAL
NO


SQL>

So I'm not sure what do try next.

Any suggestions?

Add comment
10|10000 characters needed characters exceeded

  • Get RSS Feed

5 Answers

  • Best Answer
    Oct 30, 2013 at 04:09 PM

    Hi Joshua Lacroix,

    Pls refer the below KBA for more solution::

    1576837 - ORA-01017: invalid username/password;

    &

    oss note 400241

    Regards

    Ram

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • avatar image
    Former Member
    Oct 30, 2013 at 03:45 PM

    Hi Joshua,

    Please check this note

    1534597 - Using such special characters as "@" in a password

    Regards

    Adil

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member

      I was just following Department policy.

      Now I used that as my master password during install.

      I need to change this everywhere? What accounts should I be looking to change?

  • avatar image
    Former Member
    Nov 04, 2013 at 04:16 PM

    Morning,

    I got the same issue when doing a fresh install on NW73.  Seems it turns on the new password auth feature

    You need to do the following and then rerun the failed section.  Mine failed when it was trying to insert a new license TEMP key and it couldnt connect to the DB.  I ran the following scripts to set the password in the new area and it worked

    See if you have the following env variables set

    RSEC_SSFS_DATAPATH=/usr/sap/PID/SYS/global/security/rsecssfs/data

    RSEC_SSFS_KEYPATH=/usr/sap/PID/SYS/global/security/rsecssfs/key

    rsdb_ssfs_connect=1

    The last one is key as a value of 1 sets te RSDB_SSFS feature on.

    If so substitue <SID> with your SID and XXXXX with your password for SAPSR3 on UNIX and it should work.   For Windows you will need to put a drive letter in the command and replace path as needed

    rsecssfx pf=/usr/sap/<SID>/SYS/profile/DEFAULT.PFL put DB_CONNECT/DEFAULT_DB_USER SAPSR3 -plain

    rsecssfx pf=/usr/sap/<SID>/SYS/profile/DEFAULT.PFL put DB_CONNECT/DEFAULT_DB_PASSWORD XXXXXXXX

    Hope this helps as it solved my install issue in the exact same place

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • Oct 31, 2013 at 01:51 PM

    RSecSSFs: Exiting function "RSecSSFsGetRecord" with return code 1 (message: Record with key "DB_CONNECT/DEFAULT_DB_CON_ENV" not found in secure storage)

    You may check this article as well

    http://scn.sap.com/docs/DOC-46252

    Regards

    RB

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    •    INFO: [OS: Windows Server 2008] [VM vendor: Sun Microsystems Inc.] [VM version: 1.5.0_30] [VM type: Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM]

        FATAL: Current VM is not supported according to the specified compatibility list.

        FATAL: com.sap.engine.offline.OfflineToolStart will abort now with exitcode 3

      You should be using SAP JVM instead of the one from Sun Microsystems.

      Regards

      RB

  • avatar image
    Former Member
    Nov 13, 2013 at 05:30 PM

    Hi Joshua Lacroi

    Please check SAPSR3DB must be lock/expired at Db level...

    Regards,

    Santosh T

    Add comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member Former Member

      Issue resolved.

      So many things went wrong during this installation.

      Now on to Post install and then PI config.

      Im sure ill be posting for help on PI Config.

      Thanks all!