Skip to Content
author's profile photo Former Member
Former Member

Fiori Launch Page blank in SAPUI5 SP05

Hi,

I have the blank launchpage problem in SAP UI5 SP05, not after an upgrade but with a fresh installation. I have read through the blogs in the scn and applied note 1854180 according to LL10 (http://scn.sap.com/community/mobile/blog/2013/10/24/lessons-learned-sap-ui5-add-on-sp05-issue-with-the-fiori-launchpage) (but none of the prerequisite notes were installable) and have also upgraded the SAPUI5 to 1.14.2 with note 189698 according to http://scn.sap.com/thread/3433713.

We have installed the NW Gateway as the central hub and also all the SAPUI5 components are installed on the GW system. The backend is ECC 6.05.

I can see the following in the Chrome (Inspect element -> Network) for each of the tiles in the launch page:

  1. Request URL:

    http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/opu/odata/UI2/PAGE_BUILDER_PERS/Chips('X-SAP-UI2-PAGE%3AHCM002_HCM_LVRQ_CR%3A00O2TO88JXF3MYI3UPBX734P7%3ACUSTOMIZING')

  2. Request Method:

    GET

  3. Status Code:

    404 Not Found

  4. Request Headersview source
    1. Accept:

      application/json

    2. Accept-Encoding:

      gzip,deflate,sdch

    3. Accept-Language:

      en-US,en;q=0.8

    4. Connection:

      keep-alive

    5. Cookie:

      SAP_SESSIONID_GW2_001=QwMR7YMTk61-JDQPij57BzoD1yFAYhHjgUIAGZnJQ4k%3d

    6. Host:

      sapdemo15.edelkey.net:8030

    7. MaxDataServiceVersion:

      3.0

    8. Referer:

      http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/bc/ui5_ui5/ui2/launchpage/home.html

    9. User-Agent:

      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.101 Safari/537.36

    10. X-CSRF-Token:

      Fj-gLut5BPmuGGC6OEwd_Q==

  5. Response Headersview source
    1. connection:

      Keep-Alive

    2. Content-Length:

      396

    3. Content-Type:

      application/json

    4. dataserviceversion:

      1.0

    5. date:

      Tue, 29 Oct 2013 06:21:08 GMT

    6. server:

      SAP NetWeaver Application Server / ABAP 731

And in catalog maintenance (http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/bc/ui5_ui5/ui2/launchpage/admin/admin.html)

I get t an alert like this

Loading catalog page SRA002_HCM_TS_MAN failed

And if I try the add tiles to a new catalog:

Uncaught TypeError: Cannot call method 'getRemoteCatalog' of undefined in http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/public/bc/ui2/services/sap/ui2/srvc/page.js, line 130

Finally, in page administration I can see the catalogs, but if I try to add a chip to any page I get an error "Chip could not be added to your page, contact your system administrator if the problem persists. In the Chrome (Inspect elements -> Network) I can see

  1. Request URL:

    http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/opu/odata/UI2/PAGE_BUILDER_PERS/Chips('X-SAP-UI2-PAGE%3AHCM002_HCM_LVRQ_CR%3A00O2TO88JXF3MYI3UPBX734P7%3ACUSTOMIZING')

  2. Request Method:

    GET

  3. Status Code:

    404 Not Found

  4. Request Headersview source
    1. Accept:

      application/json

    2. Accept-Encoding:

      gzip,deflate,sdch

    3. Accept-Language:

      en-US,en;q=0.8

    4. Connection:

      keep-alive

    5. Cookie:

      SAP_SESSIONID_GW2_001=QwMR7YMTk61-JDQPij57BzoD1yFAYhHjgUIAGZnJQ4k%3d

    6. Host:

      sapdemo15.edelkey.net:8030

    7. MaxDataServiceVersion:

      3.0

    8. Referer:

      http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/bc/ui5_ui5/sap/ARSRVC_SUITE_PB/main.html?page=PKO1&scope=PERS

    9. User-Agent:

      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.101 Safari/537.36

    10. X-CSRF-Token:

      Fj-gLut5BPmuGGC6OEwd_Q==

  5. Response Headersview source
    1. content-length:

      396

    2. content-type:

      application/json

    3. dataserviceversion:

      1.0

    4. server:

      SAP NetWeaver Application Server / ABAP 731

and

  1. Request URL:

    http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/opu/odata/UI2/PAGE_BUILDER_PERS/PageChipInstances

  2. Request Method:

    POST

  3. Status Code:

    404 Not Found

  4. Request Headersview source
    1. Accept:

      application/json

    2. Accept-Encoding:

      gzip,deflate,sdch

    3. Accept-Language:

      en-US,en;q=0.8

    4. Connection:

      keep-alive

    5. Content-Length:

      162

    6. Content-Type:

      application/json

    7. Cookie:

      SAP_SESSIONID_GW2_001=QwMR7YMTk61-JDQPij57BzoD1yFAYhHjgUIAGZnJQ4k%3d

    8. DataServiceVersion:

      1.0

    9. Host:

      sapdemo15.edelkey.net:8030

    10. MaxDataServiceVersion:

      3.0

    11. Origin:

      http://sapdemo15.edelkey.net:8030

    12. Referer:

      http://sapdemo15.edelkey.net:8030/sap/bc/ui5_ui5/sap/ARSRVC_SUITE_PB/main.html?page=PKO1&scope=PERS

    13. User-Agent:

      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.101 Safari/537.36

    14. X-CSRF-Token:

      Fj-gLut5BPmuGGC6OEwd_Q==

  5. Request Payloadview source

    {pageId:PKO1, instanceId:,…}

    1. chipId: "X-SAP-UI2-PAGE:HCM002_HCM_LVRQ_CR:00O2TO88JXF3MYI3UPBX734P7:CUSTOMIZING"
    2. configuration: ""
    3. instanceId: ""
    4. layoutData: ""
    5. pageId: "PKO1"
    6. title: ""
  6. Response Headersview source
    1. content-length:

      396

    2. content-type:

      application/json

    3. dataserviceversion:

      1.0

    4. server:

      SAP NetWeaver Application Server / ABAP 731

Looks to me like there is a problem with accessing the catalogs/chips, but is there any way to verify that they are available (some database table accessed by via SAPGUI?).

I have also invalidated the cache using /UI5/THEME_TOOL, but did not make any difference. Any ideas anyone?

Best regards,

Pekka

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Assigned Tags

Related questions

3 Answers

  • Best Answer
    author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on Nov 22, 2013 at 01:48 PM

    Hi,

    Finally the launch page problem is solved. I got the following advice from SAP support:

    the error given by the internal http-server of the abap-system has
    status 35, and reason
    HTTPIO_ERROR_CUSTOM_MYSAPSSO-Error message sending data.

    Try to configure the SSO correctly: Add parameters to instance profile:
    login/create_sso2_ticket 2
    login/accept_sso2_ticket 1

    After adding these two parameters to the instance profile, the launch page get the tiles nicely in!

    Still have the problem with the catalog administration, but that is not so critical, at least for now.

    Best regards,

    Pekka

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member

      Hi again,

      Now also the catalog administration problem is fixed, after the following actions from SAP Support:

      It is a problem with the chip-xml.

      So I have a look into database table /UI2/CHIP_CHDR following the

      note 1942166.

      The table was full of error messages.

      I have run report /UI2/CHIP_SYNCHRONIZE_CACHE according to the note.

      I had another look at the database table. The error messages have

      gone.

      Now please try againg to run the admin ui.

      If the errors you have described still occurs run report

      /UI2/CACHE_DELETE and try again.

      Best regards,

      Pekka

  • Posted on Oct 30, 2013 at 01:47 PM

    Hi Pekka,

    Please check the OData services are registered in the transaction /IWFND/MAINT_SERVICE.

    Regards,

    Masa

    SAP Rapid Innovation Group - RIG

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

  • author's profile photo Former Member
    Former Member
    Posted on Nov 18, 2013 at 01:56 PM

    Hi,

    We got the same issue now.

    did you solve it ?

    Dimitry Haritonov

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member Babu Ganesh V

      Hi Babu,

      Looks interesting, but not exactly the same problem. However, we were already preparing to do this, but actually got some useful advice from SAP support before we made any actions on updating the parch level to SP06.

      Best regards,

      Pekka

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.