Skip to Content
author's profile photo Former Member
Former Member

UI5 SP5 Launch Page Error

Hello,

We have the following system configuration:

Windows 2008

MS SQL 2008

ECC 6.0 EhP6

SAP NetWeaver Gateway 2.0 SP7

UI add-on SP5

When GW was SP06 and UI add-on was SP4, I was able to configure the UI5 launch page to start successfully. Tiles for SAP Fiori applications would appear for our demo user based on the PFCG roles assigned. However, once GW was patched to SP7 and UI add-on to SP5, we see the following error in the Chrome developer trace when we go to the launch page:

Failed to load resource: the server responded with a status of 500 (Internal Server Error) http://clklabvm29.lab.clockwork.ca:50000/sap/opu/odata/UI2/PAGE_BUILDER_PERS/Pages('%2FUI2%2FLAUNCH_PAGE')?$expand=allCatalogs/Chips

  1. 2013-10-04 12:09:42 Error in OData response for GET "/sap/opu/odata/UI2/PAGE_BUILDER_PERS/Pages('%2FUI2%2FLAUNCH_PAGE')?$expand=allCatalogs/Chips": HTTP request failed Details: In the context of Data Services an unknown internal server error occured - {"requestUri":"/sap/opu/odata/UI2/PAGE_BUILDER_PERS/Pages('%2FUI2%2FLAUNCH_PAGE')?$expand=allCatalogs/Chips","statusCode":500,"statusText":"Internal Server Error","headers":[],"body":"{\"error\":{\"code\":\"005056A509B11ED1B9BF9F46AA8E82ED\",\"message\":{\"lang\":\"en\",\"value\":\"In the context of Data Services an unknown internal server error occured\"}}}"} sap.ui2.launchpage.PageBuildingService sap-ui-core.js:41
  2. 2013-10-04 12:09:42 Error occured: Error in OData response for GET "/sap/opu/odata/UI2/PAGE_BUILDER_PERS/Pages('%2FUI2%2FLAUNCH_PAGE')?$expand=allCatalogs/Chips": HTTP request failed Details: In the context of Data Services an unknown internal server error occured - sap.ui2.launchpage.Home.controller sap-ui-core.js:41

In /IWFND/ERROR_LOG, we see the following error:


..ERROR_INFO The system tried to insert a data record, even though a data record with the same primary key already exists

In the application log for this error, we see the following:

@5C\QError@ 2 Exception of type CX_SY_OPEN_SQL_DB has occurred. See details for more information @16\QDetail exists@

/IWFND/CM_LOGGING006 @5C\QError@ 3 Exception of type CX_SY_NO_HANDLER has occurred. See details for more information @16\QDetail exists@

/IWFND/CM_LOGGING006 @5C\QError@ 4 Exception of type /IWCOR/CX_DS_INTERNAL_ERROR has occurred. See details for more information @16\QDetail exists@

/IWFND/CM_LOGGING006

In the details for the CX_SY_OPEN_SQL_DB error, the entry says "The system tried to insert a data record, even though a data record with the same primary key already exists."

We have asked one of our developers to look into the code to find where the error occurs. Does anyone have any advice on where to find the program where the exception is thrown?

I've checked in SCN and SAP notes using the term UI add-on and CX_SY_OPEN_SQL_DB but have not found anything.

I've also gone through the blog post by Masayuki Sekihara (http://scn.sap.com/community/mobile/blog/2013/07/08/sap-fiori-ll07--common-mistake-for-launch-page-setting) and aside from applying SAP Note 1899518, the other notes could not be implemented.

One thing we can try is to restart the Gateway and ICF services. If that doesn't work, does anyone have any other troubleshooting suggestions?

Add a comment
10|10000 characters needed characters exceeded

Assigned Tags

Related questions

1 Answer

  • Posted on Oct 07, 2013 at 02:14 AM

    Hello Doug,

    Fiori apps were built with SAPUI5 SP04 - 1.12 version.

    You have updated SAPUI5 to SP05, SAPUI5 version is now 1.14. There are some issues.

    Please apply the note Note 1896986 - SAPUI5 update to version 1.14.2

    Regards,

    Masa

    SAP Rapid Innovation Group - RIG

    Add a comment
    10|10000 characters needed characters exceeded

    • Former Member Saumil Jyotishi

      Hi,

      SAP's response was that this was an issue with our system and the problem occurs from /UI2/CL_CHIP_CATALOG_CACHE->SYNCHRONIZE_CACHE( ). The solution was to invalidate the cache. Not sure exactly what this means but I wonder if it's from this page in SAP Help:

      http://help.sap.com/saphelp_uiaddon10/helpdata/en/e6/60db2f0bed4cdcba4ed586a1cbf654/content.htm

      I am trying to confirm but have not received a reply yet. At least the launch page works now!

      Edit (Nov 5): Formal response from SAP is "Currently there is no official method to invalidate cache. The method, which I used, is not released to customer."

      So at the end of the day, the solution is to open a message to SAP and let them access your system to fix the issue.

      Doug

Before answering

You should only submit an answer when you are proposing a solution to the poster's problem. If you want the poster to clarify the question or provide more information, please leave a comment instead, requesting additional details. When answering, please include specifics, such as step-by-step instructions, context for the solution, and links to useful resources. Also, please make sure that you answer complies with our Rules of Engagement.
You must be Logged in to submit an answer.

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 1.0 MB each and 10.5 MB total.